Ford Mustang Mach-E modelltt töltőre helyeznek

Elektromos autó pályázat 2024

Állami támogatással vásárolhatnak elektromos autót a cégek

 • 2024. március 06.
 • Tudnivaló
 • 9 perc

Az utóbbi évtizedekben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a környezetvédelem nem csak egy divatos trend, hanem valódi szükséglet a bolygónk jövője szempontjából. Az elektromos járművek előretörése egy fontos sarokkő a fenntarthatóbb jövő felé úton. Az elektromos autó pályázat 2024 egy remek lehetőség a vállalkozások számára, hogy állami támogatással vásároljanak elektromos meghajtású járműveket. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a pályázatról!

Az elektromos autók előnyei között számos tényezőt említhetünk, például az alacsonyabb üzemeltetési költségeket, a kisebb környezeti lábnyomot, és nem utolsósorban a csendesebb működést. Ezek az előnyök nemcsak környezetvédelmi szempontból fontosak, hanem hosszú távon gazdaságilag is kedvezőek a felhasználók számára. 

Az állam is felismerte az elektromos járművek terjedésének fontosságát, és most lehetőséget biztosít vállalkozások számára, hogy állami támogatás segítségével saját elektromos autók flottát építsenek ki. Az elektromos autó pályázat 2024 egyedülálló lehetőséget nyújt a cégeknek, hogy támogassák a zöld fordulatot: a pályázat célja, hogy 2025. március végéig minél több cég tegyen lépéseket az elektromobilitás felé, ezzel csökkentve ökológiai lábnyomukat.

Ki jogosult a pályázatra?

Az e-autó pályázat által kínálat a zöld átállás nem csak a nagy vállalatok, hanem az egyéni vállalkozások számára is nyitott lehetőség. Ha a vállalkozás magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, és legkésőbb 2021 végén jegyezték be, úgy pályázni lehet a lehetőségre. A kikötés csupán annyi, hogy tevékenység nem lehet gépjárműkölcsönzés vagy -kereskedelem, és a taxisoknak is van egy külön feltételük: a taxis tevékenységet legkésőbb 2023. december 1-ig kellett bejegyezniük.

Pályázati időszak

Idén a zöld jövő iránt elkötelezett vállalkozások 2024. február 5-től 2025. március 31-ig nyújthatják be pályázataikat. Nem árt azonban sietni, mivel a pályázati összeg nem töltődik vissza, véges.

A pályázat keretösszege

A támogatások összértéke nem kevesebb, mint 30 milliárd forint. Ennek keretében a pályázók járművenként 2,8 milliótól egészen 4 millió forintig terjedő összegekben részesülhetnek, attól függően, hogy tisztán elektromos, új gépkocsit, személyautót vagy kisteherautót választanak. A Budapesten belüli vállalkozások és a kevésbé fejlett régiókat erősítők külön alapokból részesülhetnek, ami az átállás egyensúlyát és elérhetőségét hivatott biztosítani.

Nő töltöre helyezi a Mustang Mach-E modellt

Járműkategóriák

A pályázat során több típusú elektromos jármű vásárlása támogatható. Az érdekelt vállalkozásoknak fontos tudni, hogy kizárólag a teljesen elektromos meghajtású járművek esnek a támogatási körbe. Ez magában foglalja a személyautókat (M1 kategória) és a kisbuszokat, kisteherautókat (M2, N1, N2 kategóriák). A pályázat célja, hogy ösztönözze a cégeket a környezetkímélőbb utazási mód felé történő elmozdulásban.

Támogatási összegek

A rendelkezésre álló támogatási összeg nagyban függ a jármű akkumulátorának kapacitásától. A személyautók esetében, ha a bruttó akkumulátor kapacitása 41 kWh vagy annál kisebb, akkor a maximális támogatási összeg 2,8 millió forint, amely 11,5 millió forintos maximális nettó vételárhoz kötött. A támogatási összeg lépcsőzetesen nő a kapacitás növekedésével, elérve akár a 4 millió forintot is, amely 20 millió forintos vételár mellett igényelhető. 

Hasonló skála érvényesül a kisteherautók, kisbuszok esetében is, itt a lépcsőzetes támogatás 3,6 millió forinttól indul és 4 millió forintig terjedhet. Fontos megemlíteni, hogy a támogatás szintje összhangban van az elektromos járművek piac általános tendenciáival, célja, hogy a magasabb kapacitású akkumulátorokkal rendelkező járművek beszerzését ösztönözze, ami hosszabb hatótávot és alacsonyabb környezeti terhelést jelent.

A pályázat során figyelembe vett egyéb fontos szempont a vállalkozás alkalmazotti létszáma. Ez alapján maximum támogatási darabszámot határoznak meg, ami lehetővé teszi, hogy a nagyobb vállalkozások több elektromos járművet szerezhessenek be támogatás segítségével. Az alábbiak szerint lehet pályázni:

 • 0-9 alkalmazott esetén 1 autóra, 
 • 0-49 alkalmazott esetén 5 autóra, 
 • 50-249 alkalmazott esetén 10 autóra, 
 • efölött pedig 16 járműre lehet pályázni.

A pályázati folyamat

Ennek a lehetőségnek a kiaknázása elektronikus úton történik, amely napjaink digitalizált világában különösen fontos. A pályázatot a www.palyazat.gov.hu weboldalon keresztül kell benyújtani. Először is, minden pályázónak regisztrálnia kell az oldalon, majd a kiírásnak megfelelően kitölteni és benyújtani a szükséges dokumentumokat. 

Nissan Leaf modell töltődik

Időkeretek és határidők

A pályázatok benyújtására 2024. február 5-től 2025. március 31-ig van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a cégeknek elegendő idejük van arra, hogy a lehető legjobban felkészüljenek és kiaknázzák ezt a páratlan támogatási lehetőséget. 

A projekt megvalósítására – azaz a jármű megvásárlására és forgalomba helyezésére – adott határidő szintén fontos tényező: a projekt kezdetétől számított maximum 20 hónap áll rendelkezésre, de a végső határidő 2026. április 30-a. Ezek az időkeretek biztosítják, hogy a pályázati folyamat megfelelő ütemezéssel és előrelátással bírjon, így támogatva a vállalkozások zökkenőmentes átállását az elektromos mobilitás világába.

Utómunkálatok

Minden támogatással vásárolt elektromos járművet kötelező egy speciális matricával ellátni. Ez az arculati elem nemcsak az e-mobilitás iránti elköteleződést hivatott demonstrálni, hanem a projektben való részvételt is. 

A CASCO biztosítás nemcsak ajánlott, hanem kötelező minden támogatott elektromos jármű esetében. Ez a teljes körű biztosítás védelmet nyújt a legtöbb váratlan eseményre, például töréskárra, elemi kárra vagy lopásra. Fontos kiemelni, hogy a biztosítást a támogatás idejére, azaz a projekt zárását követően is érvényben kell tartani.

A pályázat egyik legfontosabb aspektusa, hogy a támogatással vásárolt járművet egy meghatározott ideig, konkrétan a projekt lezárását követő 3 évig nem lehet eladni, bérbe adni, más használatába adni, vagy forgalomból kivonni. Ez biztosítja, hogy a támogatást a rendeltetésének megfelelően, hosszú távon használják fel.

A támogatások folyósítását tekintve fontos megjegyezni, hogy az elektromos autó pályázat esetében utófinanszírozás van. Ez azt jelenti, hogy az összeget nem előre, hanem a projekt fizikai befejezését követően, egy egyszeri záró elszámolást követően kapják meg a pályázók. 

A pályázati folyamat részeként szükséges adminisztráció nagy precizitást és figyelmet igényel. A sikeres zárás érdekében minden dokumentumot gondosan kell kezelni, mivel a támogatások folyósítása ezen áll vagy bukik. 

Elektromos autó pályázat 2024 a Petrányival

A Petrányi Autó segít abban, hogy a legjobb járművet találd meg a vállalkozásod számára, pályázatíró partnerünknek, a Vanessia-nak köszönhetően pedig akár a teljes folyamatot támogatjuk. Nézzük, milyen modellek vásárolhatók meg a pályázat keretein belül!

Ford modellek

A Ford biztonságos és korszerű modelleket kínál a cégek és a magánszemélyek számára. Személygépjárművek esetén, ez az M1 kategória, olyan modellekre vehető igénybe a pályázat, mint a Mustang Mach-E és az Explorer, a haszongépjárművek esetében pedig az E-Transit lehet a legjobb választás.

Kia modellek

A Kia egy lendületes, fiatalos márka, ami elektromos autók terén is bizonyít. A 2024-es pályázat során a Kia EV6 és a Kia Niro teljesen elektromos modellekre lehet pályázatot benyújtani.

Kia EV6 modell halad az aszfaltos úton

MG modellek

Az MG kínai üstökösként tört be néhány éve a hazai elektromos autók piacára. A nemrég elindult pályázat lehetőséget kínál arra, hogy olyan kiváló modellekhez jusson hozzá a vállalkozás, mint az MG ZS EV, az MG4 és az MG5.

Nissan modellek

A Nissan igen népszerű a vállalkozások és a magánszemélyek körében. Nissan Ariya, Nissan Leaf, Nissan Townstar Van EV – ezekhez a járművekhez lehet állami támogatással hozzájutni a pályázatnak köszönhetően.

Ne maradjon le erről a kiváló lehetőségről, keresse a Petrányi Autót és segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb modellt és elintézni a pályázati dokumentációt!

Kapcsolódó fotók

Kapcsolódó bejegyzések

 • Megújult a Nissan Qashqai

  • 2024. április 19.
  • Bemutató

  A külső formavilág merész változtatásaitól a fedélzeti infotainment és a kapcsolt szolgáltatások átfogó frissítéséig megújult a Nissan Qashqai.

 • Rajtra kész a Focus ST Azura

  • 2024. április 17.
  • Bemutató

  Megérkezett a Ford egyik legsikeresebb sportautója: a Focus ST Azura az országutakon és a versenypályákon egyaránt kimagasló teljesítményt kínál.

 • Ford Explorer elektromos változata

  • 2024. április 16.
  • Bemutató

  A Ford Explorer elektromos változata innovatív megoldást kínál. A modell a SUV-ok praktikumát ötvözi az elektromos járművek fenntarthatóságával.