Két KIA EV9 áll egy modern épület előtt

Kia EV9: Az elektromos óriás

Környezetbarát technológia, luxus és biztonság egyben

 • 2024. január 26.
 • Bemutató
 • 6 perc

Az elektromos járművek egyre népszerűbbek a fenntartható mobilitás iránti növekvő igényeknek köszönhetően. Az emberek keresik azokat a közlekedési megoldásokat, amelyek környezetbarátabbak és kevésbé függnek a hagyományos üzemanyagoktól. A Kia egy egészen formabontó elektromos megoldással állt elő: megalkotta az elektromos SUV-ok óriását, egy 2,5 tonnás, 5 méter hosszú járművet, ami az autonóm vezetés harmadik szintjét is meg tudja lépni. Ez a Kia EV9 – Nézzük, mit kell tudni róla!

A Kia Motors, a dél-koreai autógyártó hosszú évek óta a piac meghatározó szereplője. A vállalat az innovációra és a minőségi járművek tervezésére összpontosít, a globális piacon ismert a megbízhatóságáról és a versenyképes árairól. Az EV9 érkezése a Kia történetének egyik mérföldköve, amely megalapozza hírnevét az elektromos járművek piacán.

KIA EV9 áll egy modern épület előtt a tengerparton

Az EV9 egy forradalmi elektromos jármű, amely a Kia Motors által kifejlesztett és piacra dobott új modell. Az autó tervezése során a gyártó a környezetbarát technológiákra és az innovatív megoldásokra helyezte a hangsúlyt, így az EV9 megfelel azoknak a magas elvárásoknak, amelyeket az elektromos járművekkel szemben támasztanak.

Környezetbarát megoldások

Az elektromos hajtás előnye a hagyományos belső égésű motorokkal szemben, hogy nincs kipufogógáz kibocsátás, így az EV9 teljesen környezetbarát.

A Kia elkötelezett a fenntartható anyagok és gyártási eljárások használata mellett, és a hulladék minimalizálására törekszik. Az EV9 egyik változata például fenntartható, újrahasznosított anyagokból készült belső térrel rendelkezik, amely még zöldebbé teszi ezt az elektromos SUV-ot.

Az EV9 tehát nem csupán a jövő mobilitását jelképezi, hanem a környezetbarát technológia és a fenntarthatóság ötvözésével is példát mutat a gépjárműiparnak.

A hatalmas óriás nagy erővel

A Kia EV9 elektromos autó létére igen méretesre sikerült. A hossza 5 méter, a szélessége 2 méter, a magassága 1,78 méter, a tengelytáv hossza pedig valamivel több, mint 3 méter. Az alapmodell 204 lóerős és 350 Nm nyomatékra képes. Nulláról 100-ra 9,4 másodperc alatt tud felgyorsulni, a végsebessége pedig 185 km/óra.

Létezik belőle duplamotoros összkerék-meghajtású változat is, ennek teljesítménye 384 lóerő 700 Nm nyomatékkal. Ez a modell 5,3 másodperc alatt tud felgyorsulni 100 km/órára és maximum 200 km/órás sebességet lehet kihozni belőle.

Mindkét modellbe 99,8 kWh-s akkumulátor került, ami a típustól függően 541 és 465 km megtételére alkalmas. Az akkumulátor kapacitásának köszönhetően hosszabb utazások alkalmával sem kell aggódnunk a töltés miatt.

A töltési idő és energiahatékonyság is kulcsfontosságú tényezők. Az EV9-et 800 voltos platformmal látták el. 350 kW-tal is tölthető, ami több mint kétszer akkora, mint általában a villanyautóknál. Gyorsan és hatékonyan tölthető, így minimalizálva az állásidőt. Az energiahatékonyság pedig azt jelenti, hogy a jármű hatékonyan használja fel az elektromos energiát, ami környezetbarát és költséghatékony.

Kényelem és luxus a Kia EV9-ben

Az elektromos autózás kényelmi és luxus vonulatát az Kia EV9 tökéletesen megtestesíti. Rögtön szembetűnő az autó impozáns megjelenése, ami tágas belső teret takar. Az EV9 elektromos SUV széles kabinja kényelmesen befogadja az utasokat, nagyvonalúan kihasználja a teret. A modell 7 üléses, a középső sor üléseit pedig praktikusan forgatni is lehet. A csomagtér mérete 333-728 liter.

KIA EV9 első utastere

Az autó kényelmi funkciói tovább fokozzák az élvezetes utazási élményt. Az EV9 felszereltségében megtalálhatóak az olyan modern kényelmi funkciók, mint az állítható bőrkárpitozott ülések, a többzónás klímavezérlés, és az elektromos ablakok, amelyek egyszerűen kezelhetők a központi érintőképernyőn keresztül.

Vezetési élmény az EV9-ben

Az EV9 innovatív vezetést támogató rendszerekkel rendelkezik, amelyek nemcsak a vezetők, hanem az utasok biztonságát is szolgálják. Az önvezető technológia lehetővé teszi az önálló parkolást és az autópályán való vezetést. A Kia saját fejlesztésű KIA Drive Wise rendszere is része a csomagnak, amely a jövő önvezető technológiájának előfutára.

Az elektromos hajtás rendkívül könnyű vezethetőséget biztosít az EV9 számára. Az azonnali nyomaték és a csendes működés teszi élvezetessé a városi közlekedést, míg a dinamikus teljesítmény lehetővé teszi az könnyed vezetést az országúton is.

Az EV9 többféle biztonsági technológiával van felszerelve, amelyek megvédik az utasokat a balesetekkel és veszélyes helyzetekkel szemben. Az aktív biztonsági rendszerek közé tartozik a sávtartó asszisztens, a holttérfigyelő rendszer, és az adaptív sebességtartó automatika. Ezek az eszközök segítenek a vezetőnek az úttesten maradni és elkerülni a potenciális veszélyeket. Az utasvédelem mellett jelentős az akkumulátorvédelem is, ennek köszönhetően nem kell tartani attól, hogy egy esetleges ütközés esetén az akkumulátor további problémát okozna. A Kia modellek már a Petrányi Autó kínálatában is elérhetők.

Kapcsolódó fotók

Kapcsolódó bejegyzések

 • Itt az új Ford Puma

  • 2024. február 19.
  • Bemutató

  Sportkocsis vezetői környezet, intuitív, nagyméretű kijelzők és 5G csatlakoztathatóság: az új Puma egyszerűbbé varázsolja a nagyvárosi autózást.

 • Bemutatkozik az új Ford Mustang

  • 2024. február 19.
  • Bemutató

  Bemutatásra került Európában a dinamikus, friss formavilágot, forradalmian új digitális élményt és még élvezetesebb teljesítményt kínáló új Ford Mustang.

 • Ford haszongépjárművek minden helyzetre

  • 2024. február 13.
  • Bemutató

  A modern kor kihívásaira válaszul a Ford haszongépjárművek széles skáláját kínálja, legyen szó áruszállításról vagy személyszállításról.