Egy kötelező vizsga autónk számára - a Petrányi Autó szervizeiben gondtalanul, profi kezekben és alapos odafigyeléssel segítünk ennek sikeres teljesítésében!

Műszaki vizsgát személyautókra és kisteherautókra 3,5t-ig tudunk elvégezni. A vizsgát megelőzi egy vizsga felkészítés, melynek keretében az autót teljes körben átvizsgáljuk és ami a sikeres vizsgához szükséges azt előzetes ajánlatadás elfogadása után kijavítjuk, így garantált a sikeres hatósági szemle. Az ügyintézéshez szükséges nyomtatványokat a "Formanyomtatványok" oldalon keresztül tudja letölteni.

Mikor kell elvégezni a vizsgát?

Személyautó műszaki vizsgára akkor van szükség, ha új tulajdonossá válik és szeretné a járművét forgalomba hozni vagy ha a meglévő autója műszakija jár le, illetve járt le. Az új autók frissen forgalomba helyezve 4 évig használhatók érvényes műszaki vizsgával, ez idő letelte után 2 évente kell ezt megújítani.

Mennyire szigorú a vizsga?

Az autónk karbantartása egy rendszeres feladat, melyet természetesnek kell vennünk és a szükséges időközönként be kell iktatni. Ám fontos, hogy nem kell, hogy ez az egyszerű rutin mázsás teherként nehezedjen ránk: a megfelelő információk birtokában semmi ok az aggodalomra.

Meddig közlekedhetünk lejárt forgalmival?

Lejárt műszaki vizsga esetén úgynevezett útvonalengedélyre van szükség. Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy büntetlenül eljuthasson az autó tulajdonosa a műszaki vizsgára. Az igazolás okmányirodában váltható ki, melynek költsége 3.500 forint és csak a gépjármű tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja kérvényezheti. Az igazoláshoz szükséges magunkkal vinni az eredeti forgalmi engedélyt, valamint a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényt. Ebben az esetben rendőri igazoltatás esetén nem kaphat bírságot. Minden más esetben sajnos pénzbírsággal kell kalkulálnia, melynek összege attól függ, hogy mennyi ideje járt le a műszaki vizsga.

Miket kell a műszaki vizsga előtt ellenőriztetni?

Azokat a dolgokat érdemes áttekinteni a vizsga előtt, amelyek a vizsga során is ellenőrzésre kerülnek. Az ellenőrzés, majd a vizsga során kívülről és belülről is alaposan átvizsgálják az autót. Ezen felül fék-futómű mérés és környezetvédelmi mérés is történik a műszaki vizsgáztatás szabályai és követelményei szerint.

  • Kívülről megnézik: kilincsek, zárak, reteszek, pántok megléte, biztosítása; tükrök, lámpák, fényvisszaverők, kerekek, üvegek, ablaktörlő, lökhárítók; lámpák megvannak-e és működnek-e; alvázszám beazonosítása; figyelmeztető jelzés (sárga lámpa) helyzete, rögzítése; horpadás, sérülés, korrózió; kerekek, felnik mérete és típus azonossága.
  • Belülről ellenőrzik: kilátás, tükrök, hűtés, fűtés, napellenző, ülés állítás, reteszelhetőség; biztonsági övek megléte minősége, övek csatlakoztatása, ablaktörlő; kürt működése, figyelmeztető lámpa kapcsolása; kormány holtjáték, pedálok megfelelőek-e, stb; műszerfal: hibára utaló jelek.

Mi szükséges a személyautók műszaki vizsgájához?

Ezeket a dokumentumokat kell magunkkal vinnünk a vizsgára: forgalmi engedély;  személyi igazolvány; kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvény;  ha nem a saját jármű kerül vizsgáztatásra, akkor két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazásra is szükség lesz.

Elfogadja a biztosító a már lejárt okmányokat?

Ha balesetet okoz vagy szenved el úgy, hogy lejárt a műszaki vizsgája, sajnos a zéró tolerancia lép érvénybe. Hiába fizetett szabályszerűen a biztosítónak, abban az esetben, ha a műszaki vizsga akárcsak egy napot is nem érvényes, a biztosítás nem érvényes és nem fizet a biztosítója.

Mi a teendő sikertelen műszaki vizsga esetén?

A hibákat azok mértéke alapján kis, komoly és veszélyes címkékkel kell ellátni. A veszélyes hiba minősül sikertelen műszaki vizsgának, azaz bukásnak. A kis hibák esetén nincs új vizsga, csak javítási kötelezettség. Komoly hiba esetén 2 hónapon belül újbóli vizsgát kell tennünk. A veszélyes kategória az valóban sikertelen műszaki vizsga, ez esetben érvényteleníttetni kell a forgalmi engedélyt, mert ez esetben akár közvetlen életveszélyt okozó hibáról is szó lehet.

Munkadíjak

  • Műszaki vizsga személyautókra -
  • Műszaki vizsga haszongépjárművekre -